Kozmetika

Kozmetički preparati predstavljaju mešavinu prirodnih i veštačkih sastojaka. Tradicionalni kozmetički proizvodi imaju za cilj da održe, ulepšaju ili poprave izgled kože. Savremeni kozmetički proizvodi, pored ove tradicionalne uloge, utiču na očuvanje zdravlja kože. Evidentan je veći broj kompanija koje intezivno rade na razvoju i primeni novih materija.

 

Međutim, ovi proizvodi još uvek ne podležu strogim zakonskim propisima po pitanju kvaliteta i efikasnosti, i vrlo lako može doći do kontaminacije preparata mikroorganizmima što može dovesti do infekcije i iritacije kože konzumenata.

 

Jedini i najefikasniji način u eliminaciji mikroorganizmima je primena gama zračenja na preparate. Radijaciona jedinica kao izvor gama zračenja koristi Kobalt 60. Energiju gama zraka karakteriše apsolutna prodornost kroz materijale bez promene temperature prilikom procesa, kao i bez zaostalih štetnih ostataka.  

 

Kako se mikroorganizmi mogu razviti u samom preparatu ili u ambalaži, u Radijacionoj jedinici je omogućena sterilizacija već zapakovanih preparata spremnih za tržište ili samo ambalaže. 

 

Sterilizacija gama zračenjem se zasniva na prvobitnom utvrđivanju broju bakterija po proizvodu pre sterilizacije i primena adekvatne minimalne doze zračenja. Absorbovana doza zračenja se prilagođava u zavisnosti od gustine proizvoda, veličine pakovanja i inicijalne kontaminacije proizvoda. Dozimetrija određuje dozu, potvrđuje i kontroliše proces ozračivanja. 

 

Druge metode sterilizacije ne dolaze u obzir jer je potrebno koristiti gas, koji ima toksične karakteristike , ili visoku temperaturu/ pritisak što može dovesti do fizičkih i hemijskih promena preparata.

  • Wikipedia-icon
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Social Icon